دانلود منابع پایان نامه درباره تحلیل سینوپتیکی و آماری تگرگ در شهرستان سنندج- فایل ۹ |
شکل( ۸-۴ ) امگا برحسب پاسکال بر ثانیه در روز ۲می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
با توجه به نقشههای مقدار رطوبت نسبی شکل( ۹- ۴ )، در تراز ۵۰۰ میلی بار، درصد رطوبت نسبی ۳۵ درصد است که روی سنندج قرار گرفته و از دریای سیاه به جو منطقه تزریق شده است. در تراز ۷۰۰ میلی بار این مقدار بیشتر شده و به ۶۰ درصد رسیده است. در سطح زمین هستهی رطوبتی دریای مدیترانه به جو منطقه نفوذ نموده و مقدار رطوبت نسبی را بالا برده که ۷۵ درصد است. با توجه به مقادیر بالا، درمییابیم که تودی هوای صعود کننده از مقدار بالای رطویت نسبی برخوردار است لذا زودتر به درجه اشباع رسیده و فرایند شکل گیری تگرگ به وقوع خواهد پیوست.
با در نظر گرفتن کلیه نقشههای روز رخداد تگرگ به این نتیجه میرسیم که ۱) تراف عمیقی که از سرزمینهای شمالی دریای سیاه به روی دریای سیاه و مدیترانه کشیده شد به جابجایی به طرف شرق، به جو منطقه مورد مطالعه نفوذ نمود؛ ۲) چون از مناطق سرد منشأ گرفته است دارای هوای سرد میباشد بنابراین در ترازهای فوقانی هوای سرد ریزش کرده و در ترازهای پایینی وردسپهر هوای نسبتا گرمتری که از دریای مدیترانه و خزر منشأ گرفته قرار دارد؛۳) درصد بالای رطوبت نسبی از دریای مدیترانه به منطقه تزریق شده است بنابراین تودهی هوا دارای شرایط کافی است؛ ۴) ارتفاع نسبتا زیاد منطقه از سطح دریا و وجود ناهمواریهای بلند باعث شده اند که تودهی هوا در برخورد با این ناهمواریها، علاوه بر صعود دینامیکی بادهای غربی دارای صعود مکانیکی گردیده و ارتفاع زیاده منطقه نیز در کمک به زودتر اشباع رسیدن تودهی هوا کمک کند؛ ۵) مکانیزم همرفت دامنهای نیز خصوصیت منطقه میباشد که دامنهها دارای هوای گرمتری نسبت به اطراف خود میباشند؛
مجموعه این شرایط باعث میشوند که حرکات عمودی شدید و مکرر هوا در درون ابرهای کومولونیمبوس منجر به جذب مکرر قطرات آب به دور نطفههای تگرگ و انجماد این قطرات به دور این نطفهها گردیده و به علت سنگینی وزن ریزش کنند.
ب
الف
ج
شکل( ۹-۴ ) رطوبت نسبی برحسب درصد در روز ۲ می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
روز بعد از رخداد تگرگ
با توجه به نقشههای فشار شکل( ۱۰- ۴ )، در تراز ۵۰۰ هکتوپاسکال، تراف روز قبل به طور کلی از منطقه خارج شده و تمام نقاط ایران در جلوی پشتهی بادهای غربی قرار گرفته است. حرکت در جلوی فراز به صورت آنتیسیکلونی میباشد و لذا در ترازهای بالایی وردسپهر چرخش هوا به سرعت انجام میگیرد و همگرایی به وجود آمده و در سطح زمین هوا حرکت واگرایی داشته و نمیتواند صعود نماید. در تراز ۷۰۰ میلیبار نیز همانند تراز ۵۰۰، همگرایی وجود دارد. در سطح زمین نیز پرفشار قرار دارد بنابراین هوا نتوانسته صعود نماید و حاکی از خروج سیستم ناپایدار از منطقه میباشد. تقویت و تشدید جریانهای همرفتی در منطقه، به وسیله سیستمهای یک الی دو روزه که از طریق عوامل بیرونی اتمسفر به جو منطقه نفوذ می کنند، انجام خواهند شد.
ب
الف
ج
شکل( ۱۰- ۴ ) فشار برحسب هکتوپاسکال در روز ۳ می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
براساس نقشههای شکل( ۱۱ - ۴ )، در تراز ۵۰۰ هکتوپاسکال، منحنی همدمای ۱۳ – درجه سلسیوس روی سنندج قرار گرفته که از طریق سیستمهای فشار غربی به جو منطقه نفوذ کرده است.در تراز ۷۰۰ میلیبار منحنی همدمای ۷ درجه و در سطح زمین منحنی همدمای ۲۰ درجه سانتی گراد بر جو منطقه قرار دارد. از مقادیر متوسط دمای روز بعد از بارش تگرگ متوجه میشویم که با وجود اختلاف دمای بین سطح زمین و ترازهای فوقانی بارش تگرگ به دلیل عدم صعود تودهی هوا نتوانسته است اتفاق افتد.
الف
الف
ب
ج
شکل (۱۱- ۴ ) دما برحسب کلوین در روز ۳ می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
نقشههای امگای شکل( ۱۲- ۴ )، در تراز ۵۰۰ میلیبار دو هستهی امگای منفی با ناپایداری ضعیف ایران را تحت تأثیر قرار داده اند. زبانههای هستهی روی کشور عراق به روی منطقه مورد مطالعه کشیده شده که مقدار امگای آن ۰.۰۵ – است. در تراز ۷۰۰ هکتوپاسکال نیز مقدار امگا همانند تراز ۵۰۰ بوده بنابراین حاکی از وجود شرایط محلی و تابش آفتاب به جو منطقه میباشد اما آرایش الگوهای فشار در این روز(حرکت واچرخندی و همگرایی بالا) شرایط صعود را فراهم نکرده است. در سطح زمین مقدار سرعت بالاسو منفی بوده که این شرایط نیز همانند ترازهای بالایی حاکی از شرایط محلی در سطح زمین میباشد لذا همگرایی هوا در ترازهای فوقانی، عدم صعود هوا را در این روز باعث شده است.
ب
الف
ج
شکل (۱۲- ۴ ) امگا برحسب پاسکال بر ثانیه در روز ۳ می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
با توجه به نقشههای درصد رطوبت نسبی شکل( ۱۳ – ۴ )، در تراز ۵۰۰ و ۷۰۰ هکتوپاسکال، درصد رطوبت نسبی به ترتیب ۴۵ و ۵۰ درصد که از طریق دریای سیاه و مدیترانه نفوذ کرده است. در سطح زمین نیز درصد رطوبت نسبی بالایی مشاهده می شود که ۷۰ درصد است. وجود این مقدارهای بالا به دلیل ورود سیستمهای غربی میباشند که در این ماه از سال هنوز به جو منطقه وراد میشوند. نفوذ پرفشار جنب حارهای به این مناطق از اواخر ماه ژوئن صورت میگیرد لذا بادهای غربی
تا تسلط پرفشار آزور به جو منطقه نفوذ می کنند و با خود رطوبت را از دریاهای اطراف ایران به جو تزریق می کنند. بادهای غربی دارای ناوه و پشته میباشند که در این روز آرایش الگوهای فشار حاصل از آنها به صورت پشته بوده، با وجود درصد بالای رطوبت نسبی بارش تگرگ به وقوع نپیوسته است.
الف
ب
ج
شکل (۱۳- ۴ ) رطوبت نسبی برحسب درصد در روز ۳ می ۱۹۹۳
الف) تراز ۵۰۰ ب) تراز ۷۰۰ ج) تراز دریا
ب) بارش تگرگ ۵ آوریل ۲۰۱۱
روز قبل از رخداد تگرگ
با توجه به نقشه های فشار شکل( ۱۴ – ۴ )، در روز قبل از رخداد تگرگ، در تراز ۵۰۰ هکتوپاسکال، ترافی عمیق از سرزمین های بالای دریای سیاه تا روی دریای سرخ کشیده شده است. محور این تراف، شمال غربی- جنوب شرقی بوده و عمق آن ۲۱۰ متر می باشد. ناپایداری حاصل از این تراف هنوز به منطقه مورد مطالعه نرسیده و در این روز کشور های همسایهی غربی ایران تحت تأثیر ناپایداری حاصل از این تراف گردیده اند. در این تراز ایران زیر مرکز واچرخندیای قرار گرفته است که عقب پشته روی منطقه مورد مطالعه نیز کشیده است و با حرکت ساعتگرد باعث ناپایداری بر روی سنندج گشته است.
در تراز ۷۰۰ هکتوپاسکال نیز ناوه و پشتهی مورد بحث به صورت نمایان تری دیده می شود و در تراز سطح دریا زبانه های پرفشار روی منطقه مورد مطالعه کشیده شده است که این زبانه موثر از پرارتفاع ترازهای بالا می باشد که روی سطح زمین نیز نفوذ کرده است. از نقشه های فشار روز قبل رخداد تگرگ در می
یابیم که از سطح زمین تا ترازهای فوقانی پایداری ناشی از فراز بر روی جو منطقه مورد مطالعه مستقر بوده و اجازهی هیچ گونه صعود را نداده و از نظر الگوهای فشار، شرایط تشکیل تگرگ فراهم نبوده و
الف
ب
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-16] [ 06:15:00 ق.ظ ]
|