تحقیقات انجام شده درباره اثر مخارج دولتی در ورزش بر رشد و ... |
- حمایت کنندهها
(اسپانسرها)
- صحه گذاری در ورزش
تقسیم بازار ورزش بر اساس تابع تولید
منبع: (پیتز و استوتلار،۲۰۰۲)
علاوه بر موارد یاد شده، صنعت ورزش را میتوان بر اساس فعالیتهای مربوط به زمینه کاری و حرفهای، تقسیم نمود. در این تقسیم بندی، ورزشهای حرفهای به لحاظ ماهیت حرفهای بودن در یک دسته قرار میگیرند. به عبارت دیگر ورزشهایی مانند فوتبال حرفهای، بسکتبال حرفهای و سایر ورزشهایی که به منظور کسب درآمد انجام میشوند دارای بازار مخصوص به خود و ویژگیهای مشترکی هستند. همچنین ورزشهایی که با ماهیت تفریحی و فراغتی انجام میگیرند، علیرغم تنوع در یک دسته دیگر قرار میگیرند (یوسفی، ۱۳۸۹، ص ۳).
نوع دیگری از تقسیم بندی صنعت ورزش را میتوان بر مبنای زنجیره فعالیتهای مرتبط با ورزش انجام داد. در این تقسیم بندی، فعالیتهای مقدماتی برای ورزش به عنوان زنجیره فعالیتهای پیشین در نظر گرفته می شود، مانند ساخت اماکن و تأسیسات ورزشی.
فعالیتهای مرتبط با ورزش در حلقه میانی است که شامل انجام ورزش یا تماشای ورزشی خواهد بود. و در نهایت زنجیره فعالیتهای پسین در ورزش مانند بازتوانی ورزشکاران آسیب دیده یا فعالیتهای تحلیلی خبرنگاران در خصوص رویدادهای ورزشی اشاره خواهد داشت (همان، ص ۴-۳). نمودار (۲-۳) این تقسیم بندی را نشان میدهد:
فعالیتهای پیشین:
- ساخت اماکن
- حمایت از رویدادها
فعالیتهای اصلی:
- تماشای ورزش
- شرکت در ورزش
فعالیتهای پسین:
- بازتوانی ورزشکاران آسیب دیده
- تحلیل رویدادها
تقسیم بازار ورزش بر اساس زنجیره فعالیتها
منبع: (یوسفی و حسنی، ۱۳۸۹)
گرایش روبه رشد مردم به ورزش و نیاز به مصرف کالاها و خدمات ورزشی باعث شده تا صنعت ورزش روند درآمدزایی بیسابقهای را تجربه کرده و سهم بسزایی در اقتصاد کشورها ایفا کند. برخی پژوهشهای علمی نشان میدهد که همبستگی مستقیم بین توسعه اقتصادی و ورزش در کشورهای مختلف وجود دارد (آندرف،۲۰۰۰). همچنین سهم قابل توجه صنعت ورزش در تولید ناخالص داخلی کشورها موجب ارتقاء جایگاه این صنعت در بین صنایع دیگر شده است. مطالعات مختلف نشان می دهند که سهم صنعت ورزش از GDP کشورها بین ۰٫۵ تا ۲ درصد میباشد (نانا و همکاران، ۲۰۰۲).
با توجه به گردش مالی در حوزه ورزش، در دهه ۱۹۹۰، ورزش هفدهمین صنعت برتر کشوری مثل آمریکا بوده و در سال ۲۰۱۲ توانسته است بین صنایع آمریکا رتبه پنجم را بدست آورد. این صنعت پس از خرید و فروش املاک، رایانه، بهداشت و امور نظامی با حدود اقتصاد۴۷۰ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۲، از صنایع بزرگی مثل خودروسازی، موتورسازی و حتی صنعت هالیوود پیشی گرفته است، از این رو یکی از صنایع پر سود محسوب می شود (www.plunkettresearch.com).
ورزش مخلوطی از سه بخش دولتی، داوطلبانه و تجاری است. دولت در مواقعی (در کشورهای کمتر توسعه یافته در بیشتر موارد) از ورزش حرفهای نیز حمایت می کند. ولی در عین حال دولت باید بر بخش حرفهای مالیات وضع نماید تا از این مالیات برای بهبود ورزش همگانی و حتی ورزش حرفهای استفاده نماید زیرا ورزش همگانی در درازمدت فواید بیشتری برای بخش عظیمی از جامعه به دنبال خواهد داشت، در حالیکه سرمایه گذاری در بخش حرفهای برای بخش محدودی از جامعه سود میرساند. این نکته را باید در نظر داشت که حامیان مالی بخش خصوصی در بیشتر موارد در سطح نخبگان ورزشی (ورزش حرفهای) سرمایه گذاری می کنند و خیلی کم در سطح ورزش همگانی سرمایه وارد می کنند.
شرکتهای تجاری حامی ورزش دو گونهاند: الف) شرکتهای تجاری تولیدکننده کالای ورزشی که به تولید کالای ورزشی مشغول بوده و کالای آنها مستقیم به مصرف بخش خصوصی میرسد که بخشی از آن سرمایه گذاری، با مصرف کالای ورزشی توسط ورزشکاران دوباره به خود آنها بر میگردد و بخش دیگری از سود نیز از طریق مصارف کالاهای ورزشی تولیدی این شرکتهای تجاری توسط مردم و هواداران تیمها یا طرفداران ورزشکاران محبوب که تبلیغ کننده کالاهای این شرکتها هستند به آنها بر میگردد ( مثل شرکت آدیداس، نایک و…).
ب) بیشتر حامیان مالی ورزشها از شرکتهایی هستند که در زمینه اقتصادی دیگر یا غیر ورزشی فعالیت دارند. در اینجا انگیزه برای فروش کالا به کسانی که در ورزش مشارکت می کنند کمتر است و هدف آنها بدست آوردن بازارهای بسیار وسیعتر از بازارهای مربوط به ورزش میباشد و برای نیل به این هدف از ورزش به عنوان یکی از ابزارهای مفید که می تواند زمینه را برای فروش بیشتر کالاهای آنها فراهم آورد، سود میبرند (گراتون و تیلور، ۲۰۰۲). ورزش حرفهای از این طریق، در بسیاری از جوامع به یک صنعت پر رونق تبدیل شده و از زیر چتر حمایت دولتها خارج شده است مگر در کشورهایی جهان سوم یا در حال توسعه که دولت بیشترین حمایت مالی را از ورزش می کند. دولتها در کشورهای جهان، از گسترش ورزش همگانی حمایت می کنند. میتوان با بررسی و تحلیلهای علمی، برنامه ریزیهای اقتصادی دقیقی برای این صنعت درآمدزا ایجاد کرد. ایران برای رسیدن به اقتصاد بدون نفت باید بتواند از استعدادهای این صنعت بالقوه استفاده نماید.
عوامل مؤثر بر توسعه صنعت ورزش
میزان علاقه مردم به فعالیت ها و رویدادهای ورزشی
مردم دلیل اصلی وجود صنعت و تجارت ورزشی هستند. اگر علاقه یا تقاضا برای ورزش وجود نداشته باشد، امکان تداوم فعالیتهای مرتبط با توسعه تندرستی و تفریحات
مرتبط با ورزش وجود نخواهد داشت، به عبارت دیگر، اندازه بازار ورزش کاملاً مرتبط با میزان و نرخ مشارکت مردم در ورزش است. مردم به دلایل مختلفی مانند حفظ و ارتقاء سلامتی، کاهش وزن، یادگیری مهارت های جدید، ماجراجویی، بودن با دوستان، رهایی از یکنواختی زندگی و کاهش فشارهای روانی و سایر دلایل به ورزش میپردازند. آنان از طریق شرکت در فعالیتهای ورزشی و صرف هزینه برای ورزش که شامل مواردی مانند پرداخت شهریه و حق عضویت در باشگاههای ورزشی و یا خرید لوازم و تجهیزات ورزشی است که موجب رونق بازار ورزش میگردند. تماشای رقابتهای ورزشی و هزینه های انجام شده از سوی مردم برای حضورو تماشای مسابقات زنجیرهای از فعالیتهای مختلف و مشاغل گوناگون را ایجاد می کند. به طور مثال، برای برگزاری مسابقات لیگ، فعالیتهای مربوط به ساخت و آماده سازی استادیومها و سالنهای ورزشی، سازماندهی مسابقات و برگزاری آن، خدمات مربوط به بلیط فروشی و تسهیلات جنبی مانند ترافیک و پارکینگ، فعالیتهای مربوط به رسانه ها اعم از خبر رسانی یا تحلیل رویدادهای انجام شده الزامی خواهد شد و این مجموعه عوامل به گسترش صنعت و بازار ورزش منجر خواهد شد (یوسفی و حسنی، ص۵).
توسعه بخش های تجاری در صنعت ورزش
همراه با تحولات اجتماعی و دگرگونی در نیازها و ایجاد خواسته های جدید، بازار ورزش امکان گسترش در قلمروهای جدید را خواهد داشت. بطور مثال، توجه به ایجاد فرصتهای برابر برای ورزش زنان و مردان، زمینههایی را برای توسعه بازار در ورزش زنان ایجاد کرده است. اقدام به برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال زنان از سوی فیفا از سال ۱۹۹۱ به بعد با استقبال گستردهای همراه بوده است. همچنین برگزاری مسابقات جهانی معلولان در رشته های مختلف، بخصوص مسابقات پارا المپیک، از دلایل قابل توجه در توسعه صنعت ورزش بوده است (پیتز و استوتلار، ۲۰۰۲).
افزایش فرصت های انجام ورزش
امروزه در بسیاری از کشورهایی که صنعت ورزش در آن رشد یافته است، فرصتهای پرداختن به ورزش روندی افزایشی داشته است. بسیاری از اماکن ورزشی، پارکها و تفریحگاهها زمینه های انجام فعالیتهای ورزشی را فراهم ساختهاند. در برخی کشورها طبقه بندی مسابقات لیگ در گروه های سنی، امکان مشارکت حداکثری اقشار مختلف را فراهم کرده است. مسابقات مربوط به پیشکسوتان و یا گروه های سنی خرد سال و یا مسن دامنه مخاطبین ورزش را گسترده کرده و فرصتهای انجام ورزش را افزایش داده است (یوسفی و حسنی، ص۶).
معرفی ورزش های جدید
نوآوری یکی از عوامل حیاتی در کسب موفقیت در محیط رقابتی و دنیای کسب و کار میباشد. سازمانهای نوآور از طریق ارائه کالاها و خدمات جدید، بازار خود را گسترش و یا تقاضاهای جدید را در بازار هدف ایجاد می کنند، ورزش نیز از این قاعده مستثنی نیست، به طور مثال از زمانی که تمرینات آیروبیک در اواخر دهه ۱۹۷۰، مورد توجه قرار گرفت تا به امروز دهها نوع از این تمرینات طراحی و معرفی گردیده است (پیتز و استوتلار، ۲۰۰۲).
افزایش تعداد و تنوع ورزش های حرفه ای
ورزشهای حرفهای را میتوان کانون بازار ورزش و نقطه اتکاء توسعه صنعت ورزش دانست. بدین لحاظ در سالهای اخیر هم تعداد مسابقات حرفهای و هم تنوع آن به نحو چشمگیری افزایش یافته است (همان).
ورزشهایی مانند بولینگ، بیلیارد، مسابقات آیروبیک، پرورش اندام و… هریک امروزه در سطوح حرفهای (به مفهوم ورزش برای کسب و درآمد) در حال انجام است. افزایش مسابقات و تنوع مسابقات حرفهای در پیوند با صنعت رسانهای و حمایتگری (اسپانسر) زمینه های مناسبی برای تزریق منابع مالی قابل توجه در ورزشها را فراهم کرده اند و چرخه فعالیتهای مالی و داد و ستدهای اقتصادی ورزش را گسترده ساختهاند. در عین حال گسترش ورزش، بصورت حرفهای زمینه ساز فرصتهایی گردیده است تا فعالیتهای بازاریابی در ورزش بطور جدیتری مورد توجه قرار گیرد.
رشد گردشگری در ورزش
هر ساله میلیونها نفر برای شرکت در ورزش موردنظر خود یا تماشای مسابقات مختلف، به کشورهای مختلف مسافرت می کنند. برخی از این مسافرتها در درون کشورها و بسیاری از آن بین کشورهاست. گردشگری ورزشی توانسته در سال ۲۰۰۹ میلادی با وجود رکود بسیار سنگین مالی در سطح جهان حدود ۶۰۰ میلیارد دلار گردش مالی در سراسر جهان داشته باشد (www.plunkettresearch.com). طبق همین ارقام بیشترین درآمد در کشورهای میزبان بازیهای بین المللی بوده و در واقع این کشورها به تناسب توانمندی و امکانات خود توانسته اند سهمی از این رقم را جذب کنند. رشد گردشگری به نوبه خود، زمینه ساز رونق فعالیتها و مشاغل وابسته به آن میگردد. مؤسساتی که خدمات مربوط به مسافرتهای ورزشی را تدارک و انجام می دهند. این مؤسسات امروزه در کشورهای مختلف، تورهای مسافرتی را برای شهروندان مشتاق به انجام فعالیتهای تفریحی- ورزشی یا هوادارن و تماشاچیان تیمهای ورزش در سطوح مختلف رقابت در میادین جهانی، المپیک و بین المللی فراهم میسازند. همچنین گردشگری ورزشی بازار ورزش را با صنعت حمل و نقل و هتلداری مرتبط ساخته و زنجیرهای از مشاغل و فعالیتهای گوناگون در این زمینه ها را فعال میسازد.
تنوع در رشد کالاها و تجهیزات ورزشی
بازار ورزش به لحاظ گستردگی مخاطبان، کالاهای ورزشی را ترکیبی و ناهمگون ساخته است. امروزه بسیاری از کالاهای تولید شده در زمینه فعالیتهای ورزشی بر اساس نیازهای مخاطبان و
یا کاربردهای متفاوت تولید و عرضه میگردد، به طور مثال شرکتهای تولیدکننده کفشهای ورزشی، با شناسایی نیازها و تقاضای بازار هدف به تولید کفشهایی با کاربری راهپیمایی، کوه پیمایی یا دویدن اقدام می کنند و یا راکتهای تنیس در اندازهها، شکلها، رنگها، مواد اولیه متفاوت و وزنهای مختلف تولید و عرضه میگردد. خدمات قابل ارائه در باشگاههای ورزشی گسترده و متنوع گردیده است. برای افراد خاص مانند معلولان، تجهیزاتی متناسب با ویژگیهای آنان طراحی و ساخته می شود.
محوریت فناوری در ساخت تجهیزات و ابزارهای ورزشی
رشد فناوری و استفاده از آن در ساخت ابزار و لوازم ورزشی، از طریق افزایش رضایتمندی مشتریان ورزش در استفاده از وسایل و ابزارهای مناسبتر منجر به گسترش بازار ورزش میگردد. استفاده از فناوری در تولید پوشاک و البسه ورزشی، کفشهای ورزشی، تأسیسات و اماکن ورزشی از ویژگیهای ورزشی در دوران معاصر میباشد.
افزایش تعداد و تنوع تأسیسات و اماکن ورزشی
یکی از راهبردهای گسترش مشارکت مردم در ورزش، افزایش فرصتهای ورزش از طریق توسعه زیرساختهای ورزش است. این زیرساختها شامل فضا و اماکن ورزشی سرپوشیده و روباز، استادیومها و سالنهای ورزشی است. از طریق افزایش سرمایه گذاریهای بخشهای دولتی و خصوصی برای توسعه اماکن و تسهیلات ورزشی، علاوه بر ایجاد فرصتهای ورزشی، میتوان زمینه های برگزاری مسابقات و رویدادهای ورزشی را فراهم ساخت. این موضوع علاوه بر ایجاد ارزش افزوده حاصل از خدمات قابل ارائه برای شهرها، فرصتهای کسب و کار در قلمرو ورزش و فعالیتهای وابسته به آن را افزایش میدهد. در حال حاضر، اماکن ورزشی موجود کشور ۱۹۲۸۲ مکان و اماکن در حال احداث، ۲۸۴۵ مکان ورزشی میباشد که توسط ادارات دولتی، بخش خصوصی و وزارت ورزش و جوانان ساخته شده یا در حال ساخت میباشد (آمار و اطلاعات شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور، ۱۳۹۱).
حرکت از سوی تسهیلات تک منظوره به سوی تسهیلات چند منظوره
امروزه ساخت تسهیلات و اماکن ورزشی با اهداف چندگانه و به منظور ارائه خدمات متنوع صورت میپذیرد. بسیاری از اماکن ورزشی به گونه ای طراحی و ساخته میشوند که امکان پوشش حداکثری تقاضاهای متنوع مشتریان خود را داشته باشند. اماکنی که علاوه بر ارائه خدمات متنوع ورزشی، خدمات جنبی مانند رستوران، سالن اجتماعات و یا محل نگهداری کودکان را نیز دارا میباشند (یوسفی و حسنی، ص۹).
افزایش خدمات مربوط به توسعه تندرستی و طب ورزشی
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-16] [ 06:58:00 ق.ظ ]
|