راهنمای نگارش پایان نامه درباره عوامل مؤثر بر حس تعلق مکانی ساکنین در اسکان ... |
- سرمایهفرهنگی عینیتیافته: این سرمایه از بدیهیترین و آشکارترین نوع سرمایهفرهنگی است و کالاهای فرهنگی و اشیاء مادی(کتاب، ماشین، ابزارآلات) را دربرمیگیرد(سمیعی،۱۲:۱۳۷۹). سرمایهفرهنگی که به شکل اشیاء مادی و رسانههایی چون نوشتهها، نقاشیها، بناهای تاریخی، ابزارها و… عینیت پیدا می کند، در حالت مادیت خود قابل انتقال است. برای مثال مجموعه ای از تابلوهای نقاشی را میتوان درست همانند سرمایهاقتصادی منتقل کرد(بوردیو،۱۴۳:۱۳۸۴).
- سرمایهفرهنگی نهادینهشده: به قوانین و مقررات نهادینهشده اطلاق می شود که برای دارنده آن پایگاه اجتماعی ایجاد می کند. لازمه سرمایهفرهنگی نهادی، قبل از هر چیز، وجود افراد با صلاحیت و مستعد در جهت کسب انواع مدرک تحصیلی و دانشگاهی است. از طرف دیگر، مستلزم وجود نهادهای رسمی است، که هم این مدارک تحصیلی را صادر و هم رسمیت بخشند. از ویژگیهای بارز این سرمایه، این است که به شکل پلی میان اقتصاد و فرهنگ عمل می کند و این توانایی را دارد که سرمایهفرهنگی را از طریق کاربرد آن به طرق معقول و رسمی به نوعی سرمایه اقتصادی تبدیل نماید(Bourdieu,1986:246).
۴-۵-۳ نگرش به ویژگیهای فضایی- کالبدی
عناصر کالبدی از طریق ایجاد تمایز محیطی، ارتباط درون و بیرون در فضاها، نوع ساماندهی، چیدمان اجزاء کالبدی، همسازی و قابلیت تامین نیازهای انسان در مکان زمینه ساز حس تعلق افراد به مکان سکونتشان میشوند(جوان فروزنده و مطلبی،۳۳:۱۳۹۰). بنابراین وقتی از عوامل فضایی و کالبدی یک محله مسکونی بحث می شود؛ در واقع بحث ادراک و نگرش افراد نسبت به قابلیت و کیفیت مجموعه عناصر کالبدی در ارضای نیازها و خواسته ها میباشد و طبیعتاً باید نگرش و رضایت ساکنان در مورد دسترسی به امکانات، خدمات و تسهیلات؛ دسترسی به حمل و نقل عمومی؛ جذابیت منظر شهری و طبیعی؛ نظافت محله؛ روشنایی؛ وضعیت شبکه معابر و… مورد سنجش قرار گیرد (زنگنه و حسینآبادی،۱۳۹:۱۳۹۲. مظلومی،۱۴۵:۱۳۸۹).
۵-۵-۳ طول مدتِ سکونت(عامل زمان)
عامل زمان یا به عبارتی بهتر طول مدتِ سکونت در مکان، در افزایش دلبستگی و تعلق به مکان نقش دارد که بسیاری از محققان بر این امر صحه گذاشتهاند و تاثیرگذاری معنیدار مستقیمی از طول مدتِ سکونت در محیط را بر تمایل به ایجاد و بسط روابط اجتماعی و حس تعلق به مکان گزارش کرده اند(مظلومی،۱۴۶:۱۳۸۹). به عبارت دیگر، ارتباطات با محیطهای اجتماعی و کالبدی با افزایش طول اقامت، قویتر شده و رشد می کند، طول اقامت همچنین به عنوان یک عامل تعیینکننده برای شکل گیری و رشد شناسائی تعیین هویت و حس سازگاری و نزدیکی با مکان، دیده می شود (پاکزاد،۱۳۸۲: ۱۰۰- ۱۰۲).
۶-۵-۳ ویژگیهای فردی[۷۸]
ویژگیهای فردی ساکنان مکانی خاص می تواند بر حس تعلق مکانی اثرگذار باشد. افراد با ویژگیهای فردی متفاوت نظیر سن, جنسیت, وضعیت اشتغال, قومیت، شیوه تصرف واحد مسکونی و… نگاه متفاوتی به رابطهشان با مکان و محل زندگیشان دارند.
۶-۳ تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق
۱-۶-۳ حس تعلق مکانی
برای حستعلقمکانی سه بُعد عاطفی(تعلقمکانی به عنوان احساس و عاطفه)، شناختی(تعلق مکانی به عنوان ادراک و شناخت)، رفتاری(تعلقمکانی به عنوان رفتار) را در نظر گرفتیم و برای سنجش این متغیر گویه های زیر در قالب طیف لیکرت طراحی شده اند.
جدول۱- ۳ تعریف عملیاتی متغیر حستعلقمکانی
ابعاد | گویه ها و سؤالات | آلفا |
عاطفی | ۱- وقتی برای مدتی از پرند/ نسیمشهر دور میشوم، دلم میخواهد زودتر برگردم. ۲- وقتی برای مدتی از پرند/ نسیمشهر دور میشوم، دلم برای همسایگان و اهل محل تنگ می شود. ۳- من زندگی در پرند/ نسیمشهر را دوست دارم. ۴- اگر فردی از اهالی پرند/ نسیمشهر در مسابقات علمی یا ورزشی مقامی کسب کند، احساس غرور و افتخار میکنم. |
۸۳۳/۰ ۸۴۹/۰ ۸۳۵/۰ ۸۵۳/۰ |
شناختی | ۵- خود را اهل پرند/ نسیمشهر میدانم. ۶- جاهای مختلف پرند/ نسیمشهر را به خوبی میشناسم. ۷- خاطرات مهم و زیادی در پرند/ نسیمشهر دارم. ۸- من زندگی در پرند/ نسیمشهر را به زندگی در جای دیگری ترجیح میدهم. |
۸۳۵/۰ ۸۴۸/۰ ۸۴۰/۰ ۸۵۰/۰ |
رفتاری | ۹- خودم را به دیگران اهل پرند/ نسیمشهر معرفی میکنم. ۱۰- در صورتی که هیچ مشکلی(مالی، خانوادگی و…) نداشته باشم، باز هم در پرند/ نسیمشهر زندگی میکنم. ۱۱-. زندگی در پرند/ نسیمشهر را به فرزندم، اقوام و آشنایانم توصیه میکنم. ۱۲- اگر قرار باشد مکان زندگی خود را تغییر دهم، مکانی مشابه را انتخاب میکنم. |
۸۳۸/۰ ۸۳۷/۰ ۸۲۸/۰ |
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-16] [ 01:52:00 ق.ظ ]
|